Nyheder24. april 2023

Borgmester på Frederiksberg: - Disse ting skal vi overveje omkring Irma-flisen nu

Mere kunst i det offentlige rum er Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) helt med på. Men det der med at fjerne fliser i ly af natten, det er altså stadigvæk ulovligt, påpeger han
Skal flisen have lov at blive liggende på Frederiksberg Allé? Det skal miljø- og trafikudvalget nu tage stilling til.  
Skal flisen have lov at blive liggende på Frederiksberg Allé? Det skal miljø- og trafikudvalget nu tage stilling til.
 Foto: Ritzau Scanpix

Søndag morgen blev borgere på Frederiksberg mødt af et særligt – og ganske farverigt – syn langs Frederiksberg Allé – også kaldet Danmarks ”walk of fame”, hvor der almindeligvis kan øjnes såkaldte teaterfliser.

Selveste Irmapigen er nu portrætteret i blå, gule og lyserøde mosaiksten, og flisen er placeret der på alléen i ly af natten – af endnu ukendte ”gerningsmænd”.

Overfor SE og HØR forklarer borgmester Michael Vindfeldt, at han synes, at flisen er ”ret fint udført”. Men han fortæller også, at flisens fremtid endnu ikke er lagt helt fast.

For det er nemlig ulovligt sådan et erstatte en flise uden tilladelse. Og lige så kunstneriske og fin, frederiksbergborgerne finder den, lige så mange ting skal kunne gå op i en højere enhed, før man kan lade den ligge, siger han.

– Det der sker nu, er, at miljø- og trafikudvalget skal tage stilling til den. Der er jo alle mulige kedelige, men dog nødvendige ting, der skal afklares, siger han, og remser eksemplerne op:

– Bliver den for glat, når det regner, for eksempel? Kan den tåle vind og vejr? Kan den tåle, at vores fejemaskiner kører henover den, for det skal de jo kunne. Alle de tekniske overvejelser, som nogle mennesker, der er klogere end mig, kan give svar på.

Nu ligger den der ligesom

Selvom borgmesteren overordnet set begejstres over flisen – kreativiteten og det faktum, at en snart savnet butikskæde bliver hyldet – så kommer han alligevel med en påmindelse om, at det altså er ulovligt eksempelvis at nedlægge fliser uden tilladelse.

– Manog skal ikke bare gå uden om reglerne, men nu ligger den der ligesom. Den er ret fint udført, og så er det kunst. Jeg vil gerne have mere kunst i det offentlige rum, så derfor overvejer vi nu herfra, og sender beslutningen videre i udvalget, fortæller han.

Har I på kommunen nogen som helst idé om, hvem der kan stå bag?

– Nej, vi ved det simpelthen ikke. Men jeg kan da konstatere, at det ikke er noget, der lavet på den halve tid.

Borgmester Michael Vindfeldt hørte første gang om flisen i en gruppe på facebook, og har mandag selv været forbi - ligesom flere andre borgere - for at se på det lille stykke aktivistiske kunst. 
Borgmester Michael Vindfeldt hørte første gang om flisen i en gruppe på facebook, og har mandag selv været forbi - ligesom flere andre borgere - for at se på det lille stykke aktivistiske kunst.
 Foto: Ritzau Scanpix

Bliver den for glat, når det regner, for eksempel? Kan den tåle vind og vejr? Kan den tåle, at vores fejemaskiner kører henover den?

Michael Vindfeldt, borgmester i Frederiksberg Kommune 

Borgmester Michael Vindfeldt er nu ikke nervøs for, at man ved at lade flisen ligge, inviterer andre kreative Frederiksberg-aktivister til at følge trop.

– Jeg forestiller mig ikke, at Alléen nu skal være denne her spraglede strækning. Og så skal folk også lige vide, at vi gerne vil have mere kunst i det offentlige rum, og derfor er rigtig lydhør overfor folk, der henvender sig til os med forslag til netop den slags.

Hvorvidt kunst er vellykket eller ej, er jo ret subjektivt. Bliver det ikke svært at sætte en grænse for hvilke kunstværker, der må blive liggende, hvis de bliver placeret der ulovligt?

– Jeg forholder mig ikke til hypotetiske spørgsmål, men i denne konkret sag, må vi forholde os til flisen. Men det er klart, at vi har en holdning til, hvad vi ser i det offentlige rum, så det ikke er stødende og så videre, forklarer han, og påpeger – ligesom kunstkritikeren Mathias Kryger overfor SE og HØR påpegede tidligere mandag – at det er svært at blive stødt af en Irmapige i mosaik.

– Irmalukningen er noget, som rigtig mange Frederiksbergborgere begræder, lyder hans afsluttende bemærkning.

Også blandt SE og HØRs læsere er der generel begejstring for Irmaflisen på Frederiksberg Allé.

I vores egen lille meningsmåling på Instagram svarer 91 procent, at den er en fin lille hyldest til supermarkedskæden, og at den bør blive liggende.

Sponsoreret indhold