Bombetrusler, krig og kendis-faktoren: De største stjerner og skandaler i Eurovision
Stjerner i Eurovision Song Contest
Når familier i aften og på lørdag samles foran fjernsynet rundt omkring i de europæiske hjem for at se Eurovision Song Contest, er det forhåbentlig både hyggeligt og sjovt.
For Eurovision Song Contest er en af de begivenheder, der skal samle Europa og hylde mangfoldigheden. Sådan har det været siden konkurrencens start i 1956.
Men selvom det er hensigten, så har konkurrencen flere gange både splittet nationer, skabt krise mellem landene og generelt bare været grund til større eller mindre skandaler.
Her i artiklen har vi samlet nogle af de største skandaler gennem tiden.
Eurovision Song Contest har dog også kunne samle hele Europa - især når der har været store stjerner med som deltagere. Det er heldigvis sket flere gange, og i galleriet over artiklen kan du se alle de store internationale stjerner, der med tiden har deltaget i Eurovision Song Contest.
De største skandaler i Eurovision Song Contest
Norges afgørende stemmer i 1963
I 1963 blev afstemningen pludselig meget mere spændende end normalt. Da Norge netop havde offentliggjort deres point, meddelte den engelske vært, at pointene ikke blev uddelt korrekt, og det endte derfor med, at den norske pointuddeler måtte bede dem komme tilbage til Oslo senere.
Da værten ganske rigtigt vendte tilbage til Norge senere i afstemningen virkede det som om, at pointene fra landet i mellemtiden havde ændret sig, og det betød, at Danmark i sidste ende vandt konkurrencen for første gang med ”Dansevisen”.
Den officielle forklaring er, at Norge første gang havde lavet fejl i proceduren omkring optællingen af point, men det blev ikke desto mindre en smule kontroversielt, og slap derfor ikke for beskyldninger om snyd.
I samme pointuddeling måtte Monaco også ringes op igen, da de havde uddelt et point for meget.
I videoerne herunder kan du se hele pointuddelingen, hvor man med det samme kan høre publikums snak efter Norges anden pointuddeling:
Bombetrussel i Danmark 1964
Da Danmark i 1964 skulle afholde Eurovision Song Contest for første gang efter Grethe og Jørgen Ingmann vandt året inden med Dansevisen, blev det mere dramatisk end man lige havde ønsket sig.
Showet blev afholdt i Tivolis koncertsal, men blandt publikum var politiet nødt til at placere betjente rundt omkring, fordi der forinden havde været bombetrusler mod showet.
I 1964 var både Portugal og Spanien nemlig diktaturstyret, og det fik flere aktivister til at kræve, at man udelukkede landene.
Da det ikke skete, fordi EBU, der står bag Eurovision, ikke vil gøre konkurrencen politisk, medførte det altså bombetrusler mod showet i Danmark.
Helt så galt gik det heldigvis ikke, men undervejs i showet fik en mand sneget sig på scenen med et banner, hvor der stod "Boycott Franco and Salazar”.
Det var i øvrigt Portugals første deltagelse i Eurovision. De fik nul point, og blev dermed det første debutland, der ikke fik et eneste point.
Israels debut
I 1973 tog et nyt land det meste af opmærksomheden. For første gang var Israel et af de deltagende lande, og endda som det første land udenfor Europa. Når de alligevel må være med, er det fordi landet er en del af European Broadcasting Union, som står bag konkurrencen.
Debuten kom kun et år efter, at 11 israelske sportsfolk blev dræbt under en gidseltagning ved OL 1972. Derfor tolkede mange folk Israels deltagelse som et plaster for såret, og de israelske deltagere var nærmest mandsopdækket under hele konkurrencen. Publikum fik besked på, at de ikke måtte rejse sig under Israels sang, fordi de så risikerede at blive skudt. Samtidig var Israels sangerinde iført en skudsikker vest under sin optræden.
Israels sejr i 1978
I 1978 fik det omdiskuterede deltagerland deres første sejr. Det skete med sangen ”A-Ba-Ni-Bi”, der blev fremført af Izhar Cohens og Alphabeta.
Showet bliver nemlig også sendt i mange mellemøstlige lande, men da Israels deltager gik på scenen, blev forbindelsen afbrudt i disse lande. Det samme skete, da det blev mere og mere klart, at Israel ville vinde konkurrencen.
Det er også på grund af reglerne om, at alle deltagende lande skal vises på TV, at Israels nabolande ikke er en del af Eurovision Song Contest.
Israels sang i 2000
Da Eurovision Song Contest blev afholdt i Stockholm i år 2000, blev Israel endnu engang et af de lande, der kom på alles læber. Ikke mindst i Mellemøsten.
Gruppen ”Ping-Pong” stillede nemlig op med sangen ”Sameyakh” – en glad sang der ellers har et budskab om fred. Men på dette tidspunkt var forholdet mellem Israel og Libanon og Israel og Syrien på sit laveste.
I sangen synger gruppen blandt andet om en ven i Damaskus, der er forelsket i en pige i Israel. Og bare den tekst var på tidspunktet kontroversiel i sig selv.
Men gruppen tog samtidig israelske og syriske flad med på scenen, hvilket blev en stor skandale i hjemlandet. Sangen endte på en 22. plads med kun syv point, og skabet altså stor røre i Mellemøsten.
Du kan se gruppens optræden med de omdiskuterede flag i videoen herunder:
Er du en rigtig Grand Prix-ekspert?
Bosniens debut i 1993
Eurovision Song Contest forsøger at være et samlingspunkt i Europa på trods af krig og uenigheder. I 1993 kom krig dog tæt på konkurrencen, da Bosnien skulle deltage for første gang som selvstændigt land. Det hele startede med, at opløsningen af Jugoslavien betød, at der pludselig stod en del nye lande i Østeuropa, der gerne ville være en del af konkurrencen.
Derfor valgte man at lave en konkurrence for de østeuropæiske lande først, hvor de tre bedste landes bidrag blev sendt videre til Eurovision Song Contest. Her blev Bosnien nummer to, og de var derfor klar til finalen i Irland.
Bosnien første bidrag i Eurovision var sangen ”Sva bol svijeta” der betyder ”All the pain in the world”. Sangen handlede om netop krigen i Bosnien, der på dette tidspunkt var på sit højeste. Derfor var det ikke sådan lige til for soliste Fazla og hans band at komme til Irland fra Sarajevo.
I ly af natten måtte gruppen snige sig ud af byen uden at blive opdaget af militæret. Blev de det, ville de blive sendt tilbage til Sarajevo. Dette lykkedes heldigvis for Fazla at komme afsted, men samme nat blev seks andre dræbt i forsøget på at forlade byen.
Bosnien endte på en 16. plads, men fik til gengæld deres budskab ud i hele Europa.
Ukraine 2007
I 2007 deltog Ukraine med dragqueenen Verka Serduchka og sangen ” Dancing Lasha Tumbai”. Bare det faktum, at Ukraine sendte en dragqueen, skabte stort postyr i hjemlandet. Blandt andet udtalte politikeren Taras Chornovil:
- Jeg tror at nogle af vores såkaldte eksperter så de ”seje finske gutter” klædt ud som monstre, men ikke helt forstod, at der er subkultur og pseudokultur. De monstre er en del af deres subkultur, hvilket har sin ret til at eksistere. Men alle disse hermafroditter har aldrig nogensinde været accepteret nogle steder. Derfor tror jeg, at det bliver en seriøs pinlig affære, og at verden vil se os som komplette idioter.
Heldigvis fik han ikke ret i sin udtalelse, da vi som bekendt har set både dragqueens og andre udklædninger et utal af gange i Eurovision. Det var dog ikke kun på grund af udseendet, at sangen blev en smule kontroversiel.
Sætningen ”Lasha Tumbai” fik nemlig gang i en del spekulationer. Officielt betyder sætningen ikke rigtig noget, og derfor mente mange at det var med, fordi det kunne lyde som om, der blev sagt ”Russia goodbye”. Forholdet mellem Ukraine og Rusland var nemlig også dengang utroligt dårligt efter den orange revolution.
EBU vurderede dog ikke sangen til at være politisk, og den fik derfor lov til at deltage som planlagt. Ukraine endte på en 2. plads. Du kan se deres optræden i videoen herunder:
Quiz: Kan du huske alle de skøreste Eurovision-deltagere?
Georgien 2009
I 2009 blev konkurrencen afholdt i Moskva efter Dima Bilans sejr i 2008. Endnu engang blev EBU’s ønske om ikke at blande politik ind i konkurrencen aktuel, da Georgien stillede op med en kontroversiel sang.
Gruppen Stephanie & 3G stillede op med sangen ”We don’t wanna put in”, som hurtigt blev anklaget for at politisk. Kritikere mente nemlig, at den hurtigt kunne komme til at lyde som ”We don’t want Putin”, som altså skulle være sangens skjulte budskab. Forholdet mellem Georgien og Rusland var nemlig ikke godt på dette tidspunkt.
Det endte med at EBU gav kritikerne ret, og dermed tvang Georgien til at lave sangen om, hvis de ville deltage. Georgien valgte i stedet at trække sig fra konkurrencen.
Du kan høre sangen herunder:
Aserbajdsjans værtsskab
Da Aserbajdsjan vandt deres første Eurovision i 2011, var landet mere end opsat på at levere et brag af et show i 2012.
Problemet var bare, at de store planer ikke helt passede til virkeligheden.
Man ville blandt andet bygge en stor ny arena lige ned til vandet midt i hovedstaden Baku, men i virkeligheden lå der et stort boligkvarter lige der, hvor arenaen skulle ligge.
Præsidentfamilien valgte at løse problemet ved at tvangsflytte alle beboerne i de berørte områder, og rive husene ned til fordel for den nye arena.
Den beslutning mødte stor kritik i resten af Europa.
Derudover har landet flere gange været beskyldt for stemmefusk og for at have anholdt borgere i landet, der har stemt på ærkefjenderne fra Armenien. De to beskyldninger har dog ikke kunne bevises selvom EBU begge gange har gået ind i sagen.
Tyrkiet trækker sig
I 2013 gik der et mindre chok gennem Eurovision-verdenen, da Tyrkiet valgte at trække sig fra konkurrencen. Landet var utilfreds med reglerne om, at en fagjury i hvert land bestemmer 50% af pointene. Samtidig var tyrkerne heller ikke tilfredse med, at de fem lande Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien automatisk er kvalificeret til finalen.
Derfor valgte Tyrkiet at lave sin egen sang-konkurrencen i stedet, som fik navnet ”Türkvision”. Her deltager der primært lande og mindre stater, hvor der bor mange tyrkere. Blandt andet har Krim-halvøen deltaget.
Alex Vargas er en del af Eurovision
Ukraine 2016
Da Jamala sidste år løb med sejren med sangen ”1944” var det meget kontroversielt.
For selvom sangen officielt handler om den russiske invasion af Krim-halvøen i 1944, mente de fleste at sangen samtidig trækker tråde til den situation, der udspiller sig i landet i dag.
EBU vurderede dog i sidste ende, at sangen ikke kunne betegnes som politisk, da den refererer til en historisk begivenhed, og det må man altså gerne.
Sejren er alligevel siden blevet anset for at være politisk, og den har i den grad efterfølgende trukket tråde til det anspændte forhold mellem Ukraine og Rusland den dag i dag.
Ukraine har nemlig som værtsland i år valgt at forbyde den russiske deltager at rejse ind i landet, fordi hun tidligere har givet ulovlige koncerter på Krim. Det har fået Rusland til at trække sig fra konkurrencen i år.
Hør vindersangen fra sidste år i videoen herunder:
Ukraine nægter russisk Eurovision-deltager indrejse
Eurovision Song Contest er heldigvis også andet end skandaler. Gennem tiden har en del deltagere skillet sig ud med skøre og spektakulære optrædener.
I quizzen herunder kan du se, om du kan huske dem alle: