Nyheder26. november 2018

Grunwalds hårde vej til toppen: Hjulpet af statsministeren

Walter Grunwald måtte af med fornavnet og tage imod en hjælpende hånd fra en statsminister for at udleve sine drømme.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/morten_grunwald_3_0.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Walter Morten Grunwald var en utilpasset skoleelev, der havde det svært både med bøgerne og med sine omgivelser.

Den tiårige dreng i Odense oplevede under Danmarks befrielse i 1945 at se sin far blive anholdt af frihedskæmpere med maskinpistoler uden anden grund, end at han var født i Tyskland.

Selv om faderen blev renset efter seks ugers indespærring, hang blikkene stadig mistroisk på Walter i årene efter, og mens lærerne bad hans forældre om at befri ham for skolebøgerne og sende ham i lære, drømte han sig til en helt anden verden – skuespillets.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/tanja_og_morten_grunwald.jpg
 (Foto: Aller Media)

Datteren Tanja fik aldrig mulighed for at møde sin tyskfødte farfar. Han døde allerede i 1951 – hårdt medtaget af forskrækkelsen over, at han blev uretmæssigt anholdt af frihedskæmpere i Odense den 5. maj 1945. (Foto: Aller Media)

Drømmen fortsatte, mens karrierer som møbelsælger, som tandtekniker og som mejerist hurtigt viste sig som mareridt. Til sidst endte han på elevskolen og fik udlevet sine skuespildrømme, men noget nagede stadig Walter.

I sit sidste elevår valgte han at bruge sit mellemnavn Morten og skille sig af med den tyske bagage i navnet Walter.

– Det var, som om noget fra besættelsen og fra min barndom hang ved og skyggede, når jeg hørte det navn.

– Nu følte jeg mig omsider lige så dansk som mine kammerater, skrev Morten Grunwald i erindringsbogen ”Kort tid”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald.jpg
 (Foto: Aller Media)

I sine unge dage følte Grunwald sig ikke rigtig dansk. Det kom først med en navneændring. (Foto: Aller Media)

Med hatten i hånden

Senere blev danskheden bekræftet, da Morten Grunwald efterhånden blev dansk folkeeje i rollen som den dannebrogsflagende Benny i Olsen-banden.

Men kunstneren i ham ville mere, og takket være hjælp fra en statsminister blev skuespilleren også teaterdirektør med stor succes.

I samme kvarter på Frederiksberg som Grunwald og Lily Weiding boede nemlig Jens Otto Krag og Helle Virkner. Og da Krag hørte om naboens ambitioner, gik den daværende statsminister med ned i Landmandsbanken og hjalp med at få skaffet et lån, så Morten kunne komme til at skabe sit eget teater.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/helle_virker_og_jens_otto_krag.jpg
 (Foto: Aller Media)

Statsminister Jens Otto Krag og Helle Virkner boede tæt på Grunwald, og det blev skuespillerens held, da han skulle i banken for at bede om lån. (Foto: Aller Media)

– Det var helt utroligt, så nemt det gik, men det hjalp selvfølgelig, at man havde landets statsminister som advokat, mindes han i ”Kort tid”.

Først på Bristol Teatret og siden Betty Nansen Teatret og Østre Gasværk var Grunwald leder sideløbende med sine ikoniske roller på film.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_2.jpg
 (Foto: Ulf Nellemose)

Den skoletrætte dreng voksede op og blev direktør for intet mindre end tre teatre. (Foto: Ulf Nellemose)

Men den hårde livsstil tog efterhånden hårdt på ham.

For madglad

Da ”Olsen-bandens sidste stik” blev virkelighed i 1998, havde Benny ikke længere de lette, fjedrende skridt. Kroppen var tung og slidt – Morten Grunwald havde fået type 2-diabetes.

– Jeg levede tankeløst; lange dage på teatret sluttede med stærkøl, vin og Ritter Sport, fortalte skuespilleren senere, da han havde fået bugt med sygdommen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_og_ove_sprogoee.jpg
 (Foto: Aller Media)

En hofteoperation betød, at skuespilleren ikke længere kunne løbe så hurtigt som makkeren Ove Sprogøe. Det betød, at han i 90’erne tog voldsomt på og fik sukkersyge. En omlægning af spise- og drikkevaner gav heldigvis pote, og han blev på kort tid 40 kg lettere. (Foto: Aller Media)

En total omlægning af de usunde vaner betød, at han smed 40 kilo og slap af med sukkersygen - og udgav slankebogen ”Spis bedre – lev bedre” i 2008.

Først sidste år sagde Grunwald endeligt farvel til skuespillet.

I sit otium kunne han nyde, at hans livsværk havde givet ham fans i alle aldre. Og selv i Tyskland havde Morten Grunwald stjernestatus takket være sin tid i Olsen-banden.

Således var der også en delegation af tyskere til stede, da skuespilleren få dage før sin død sendte en sidste hilsen til de flere hundrede fans, der var samlet for at fejre filmseriens 50-års jubilæum.

– Kun fire dage senere døde Morten Grunwald. En besked, som ingen havde forventet så hurtigt, og det har chokeret os fans dybt, skriver tyskerne på deres hjemmeside.

Læs meget mere om Morten Grunwalds liv i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold