Nyheder5. december 2018

Morten Grunwald knoklede til det sidste

En ganske særlig rolle fik skuespilleren Morten Grunwald til at tænke på sin far – og så droppede han sit otium.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/morten_grunwald_4.jpg
 (Foto: David Baltzer/Volksbühne Berlin)

Det var slut. Helt slut.

Sådan lød beskeden, da Morten Grunwald sidste år modtog endeløse klapsalver fra salen efter sin sidste optræden i juni 2017. Stedet var Østre Gasværk, stedet, som han selv havde været direktør for i en årrække, og stykket var ”Hva’ Joe?” af Grunwalds yndlingsforfatter Samuel Beckett.

– Det er et privilegium at få lov at slutte af på denne måde, sagde han lige bagefter.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_2_1.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

I juni 2017 proklamerede han, at det var slut med de skrå brædder. Et år senere var han stadig på scenen. (Foto: Thomas Laursen)

Men et år senere stod skuespilleren stadig på scenen. For et tilbud fra udlandet var for godt til at takke nej til af meget personlige årsager.

Fra slutningen af 2017 og helt frem til juni 2018 – altså fire måneder før Grunwald fortalte, at han var blevet ramt af den forfærdelige kræft, som i sidste ende kostede ham livet – stod han på scenen i det ikoniske Berlin-teater Volksbühne.

Rollen var igen Joe, men omstændighederne fik danskeren til at sende sin afdøde far mange kærlige tanker.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/volksbuehne_am_rosa_luxemburg_platz.jpg
 (Foto: David Baltzer/Volksbühne Berlin)

Det fornemme teater på Rosa Luxemburg-Platz i Berlin gav danskeren mulighed for at optræde, 100 år efter at hans far var travet trist igennem Tyskland efter at have været i kamp i 1. verdenskrig. (Foto: David Baltzer/Volksbühne Berlin)

Havde glædet faderen

Samme år som Morten Grunwald stod på en af de fineste tyske scener, var det nemlig 100 år siden, at hans egen tyskfødte far var marcheret tilbage til Tyskland, efter at han havde overlevet utallige rædsler på 1. verdenskrigs slagmarker i Frankrig.

– Han brugte fem uger på at marchere hjem til Königsberg, hvilket han skrev om i sin dagbog, som familien senere fandt. Der er tale om betragtninger fra hverdagen, hvordan han havde sovet hos en bonde én nat, hos en præst en anden nat og fået lidt mad.

– Det var bevægende at tænke på, at et af Karl Frederiks fem børn kom til at arbejde i Berlin, i hundredåret efter at han traskede igennem et ydmyget Tyskland. Det ville have glædet ham, fortæller Grunwald i bogen ”Barn af besættelsen”, som udkom den 30. november.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/barn_af_besaettelsen.jpg
 (Foto: Gyldendal)

I bogen ”Barn af besættelsen”, som udkommer fredag, fortæller en række kendte om deres minder fra årene, hvor tyskerne havde besat Danmark. Tiden var speciel for Morten Grunwald, fordi hans far var tyskfødt. (Foto: Gyldendal)

Faderen flyttede siden til Odense, hvor han blev gift og blev far til en stor børneflok. Men hans forhold til Tyskland smittede af på sønnen Morten i mange år derefter.

Skiftede navn til Morten

Den 5. maj 1945 blev Karl nemlig anholdt af frihedskæmpere mistænkt for at have samarbejdet med nazisterne. Først seks uger senere blev han renset for anklagerne, men det satte dybe spor i ham og i Morten Grunwald.

Faderen døde få år senere, da Morten var bare 17 år. Nogle år senere valgte Grunwald at skifte sit navn – indtil da havde han brugt fornavnet Walter – til Morten.

– Det var, som om noget fra besættelsen og fra min barndom hang ved og skyggede, når jeg hørte det navn, fortalte Grunwald i bogen ”Kort tid”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_3_0.jpg
 (Foto: Niels S. Andersen)

Det ville have glædet min far, fortæller Grunwald om de sidste optrædener, der blev på tysk grund, hvor faderen stammede fra. (Foto: Niels S. Andersen)

Heldigvis fandt Tyskland og Grunwald sammen igen. Hans død blev slået stort op i flere af landets store aviser, der sørgede over, at man havde mistet Benny fra de Olsen-banden-film, der var blevet så populære i nabolandet mod syd, at der også findes en tysk, særdeles aktiv fanklub.

Og den allersidste klapsalve til den store danske skuespiller kom altså også på den tyske hovedstads fornemste scene.

Læs mere om Morten Grunwalds liv i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold