Reality6. december 2023

Tina Lund mærkede kulturforskellen i Dubai: Kalder alligevel de lokale mænd for ”overskudsagtige”

Som vestlig kvinde bosiddende i De Forenede Arabiske Emirater havde Tina Lund mestendels gode oplevelser – også selv om hun indrømmer, at enkelte kulturelle forskelle kom bag på hende
De kender hinanden - blandt andet fra tiden i Dubai, hvor Tina Lund boede over otte år. Nu reagerer hun på Elvira Pitzners situation i ørkenstaten. 
De kender hinanden - blandt andet fra tiden i Dubai, hvor Tina Lund boede over otte år. Nu reagerer hun på Elvira Pitzners situation i ørkenstaten.
 Foto: Hanne Juul, Birger Storm

LÆS OGSÅ: Ekspert vurderer: Sagen kan åbne nye døre for Elvira Pitzner

Springrytter og tv-personlighed Tina Lund boede i Dubai over en periode på otte år med sin mand Allan Nielsen.

Som en reaktion på Elvira Pitzners aktuelle frihedsberøvelse i emiratstaten kalder hun ikke nødvendigvis den lokale lovgivning for striks. Men den er anderledes, indrømmer hun.

Da SE og HØR ringer til hende onsdag for at få en reaktion på Elvira Pitzners situation i ørkenstaten i disse dage, fortæller hun også, hvordan hun selv oplevede de åbenlyse forskelle på Danmark og Dubai.

Her kommer 42-årige Tina Lund i tanke om en af de første gange, hvor hun i emiratstaten Sharjah blev bedt om at dække sig til. Irettesættelsen kom fra en mandlig arrangør under et ridestævne, hvor Lund naturligvis befandt sig på hesteryg.

– Jeg kom engang til at lave en fejl, da jeg red med bare skuldre. Der var de altså søde nok til lige at komme hen stille og roligt at påpege, at her skulle jeg altså dække skuldrene til, og det skulle jeg lige huske til en anden gang, fortæller springrytteren.

– Det kom bag på mig, men jeg har det også sådan, at når jeg er gæst i deres land, så er det nogle regler, som jeg må overholde, fortsætter hun.

Turistmindede

Fuldstændig ligesom den danske advokat i Dubai, Thomas Friis Nielsen, i forbindelse med sagen om Elvira Pitzner, påpegede, så skal man ifølge Tina Lund også medregne, at rammerne er friere i Dubai, end de er i de seks andre emirater.

Og at man i Dubai også er bevist om, at man rager en del dårlig medieomtale til sig, hvis man fængsler en europæer. Medieomtale, som kan gå ud over turismen.

– De er jo meget turistmindede. Man kan altså gå rundt som man vil, sågar på stranden iført bikini. Det er meget mildt, og det skyldes især, at de lever af turister, og derfor ikke ønsker negativ omtale, lyder det fra Tina Lunds forklaring som således er enslydende med den danske advokat.

– Du har tidligere fortalt, at du har 90 procent gode oplevelser af at være kvinde i Dubai, men hvad bestod så de sidste ti procent af?

– Hvis jeg har haft dårlige oplevelser i lige netop Dubai – hvis der for eksempel har været nogle mænd, der har været det ene og det andet - så har det ikke været de lokale, svarer Tina Lund, og siger derimod:

– Så har det været i mødet med andre nationaliteter dernede, som for eksempel Elviras kæreste, som er iraner. De lokale mænd har et overskud, oplever jeg. Jeg føler ikke, at det er et ondskabsfuldt folk, altså de lokale. Det er ikke min erfaring.

tina Lund i dubaifoto. Mark Marsi.Billederne må gen benyttes vederlagsfrit
 Foto: Mark Morsi

Et hvidt kors i Dannebrog

Tina Lund nævner en anden episode, hvor en form for kultursammenstød fandt sted. Denne gang var det det rød/hvide Dannebrog, der var anledningen.

– Man kan tage den slags her med et smil, men jeg blev engang rigtig overrasket, da jeg red for en kunde. Jeg vandt rigtig meget på en hest, og hver gang jeg vandt, så blev vores danske flag hejst, og der er jo et stort kors i, siger Tina Lund, og fortsætter:

– Det synes han var vildt irriterende. Jeg troede først, det var en joke, men han mente det. Og det kom bag på mig, at det var et problem. Jeg vandt jo konkurrencer for ham, og jeg kan jo ikke ændre på, at jeg er dansker. Lige da mærkede jeg kulturforskellen. Jeg tænkte: Gud, tænk at det kan være irriterende for ham. Jeg vinder jo på hans hest gang på gang.

Tina Lund og hendes mand, den tidligere fodboldspiller Allan Nielsen, nåede at have en dagligdag i Dubai sammen med deres to børn Louis og Lilly i otte år. Derefter trak de danske ridebaner i den erfarne rytter, så turen gik til det kolde nord atter engang.

tina Lund i dubaifoto. Mark Marsi.Billederne må gen benyttes vederlagsfrit
Tina Lund flyttede til Dubai i 2013, og kom først hjem igen i 2021, da savnet til de danske ridebaner blev for stort.
 Foto: Mark Morsi

Langsomt i den rigtige retning

Den 42-årige tidligere ”Forsidefrue” ønsker at understrege, at hun ikke erklærer sig enig i den – med demokratiske danske briller – ret så stramme lovgivning i ørkenstaten, som i høj grad er påvirket af sharialoven.

Dog mener hun, at udviklingen bevæger sig i den rigtige retning – om end det går lidt langsomt.

– Det har ændret sig, efter jeg flyttede derned i sin tid, og det hele bliver lidt mere venligt og turistet. Og det går da enormt langsomt, og jeg siger slet ikke, at jeg er enig i deres strikse lovgivning, men heldigvis rykker det sig i den rigtige retning, selv om det går langsomt.

Hun beskriver de lokale mænd i Dubai som ”omsorgsfulde” og ”overskudsagtige”.

Hvilket måske godt kan virke som lidt af en modsat beskrivelse af en kultur, som Human Rights Watch mener er domineret af en betydelig forskelsbehandling kønnene imellem.

Det er dog ikke det indtryk, hun har af de lokale mænd, som hun har arbejdet for.

I Dubai har Tina Lund følt sig mere tryg end mange andre steder i eksempelvis Europa.

– De passer meget på en. Hvis man skal ud at flyve, så bliver man opgraderet, og hvis man er ude og spise, så får man aldrig lov til at betale selv. De sørger for, at man har det godt, og at man ikke arbejder for hårdt som kvinde, siger Tina Lund.

Sponsoreret indhold