TV3: Derfor får "Robinson"-snyd ingen konsekvenser
I 2017 blev to deltagere smidt ud af "Robinson ekspeditionen" for at have snydt.
Men i år får et helt hold lov til at fortsætte, selv om de alle har både modtaget mad af de lokale (ris, lammekød og mangoer) og angiveligt stjålet bananklaser for 400 kroner i en plantage uden for det afgrænsede område, deltagerne må bevæge sig i under tv-eventyret.
Udover en skideballe, der varer det meste af afsnit 7, og hvor Jakob Kjeldbjerg er mere skuffet og ked af det, end han er rasende, så følger der ingen sanktioner med svindlen.
Dysten aflyses, og hold Nord får lov at få præmien, men alle på hold Syd - både dem, der var ærlige om at have snydt og dem, der løj om det - får lov at blive i Den Dominikanske Republik og bliver altså ikke sat på et fly hjem til Danmark.
Hvordan kan det være, at det ikke får konsekvenser, at et helt hold har snydt i ekspeditionen? Det har vi spurgt TV3 om.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Jesper, Anders, Amanda Sascha, Peter og Ralf er alle tidligere hold Syd-medlemmer, som beskyldes for også at have snydt. Foto: NENT
Programdirektør Kenneth Kristensen modtog spørgsmål på mail. Læs hans svar herunder:
Hvorfor har det ingen konsekvenser, at hold Syd har snydt? Før i tiden ville man i Robinson blive smidt ud for at have svindlet – især, når flere af deltagerne lyver om det, da Jakob Kjeldbjerg spørger dem direkte. Hvorfor får de lov at blive?
Er det grundet corona, at deltagerne får længere snor i år – fordi der ikke er så mange andre muligheder? Fx at man ikke kan få fløjet nye spillere ind som erstatning for snyderne?
- Uafhængig af corona fulgte vi vores vanlige procedure, hvor Jakob Kjeldbjerg trak en alvorlig streg i sandet overfor deltagerne, og de fik en streng advarsel. Her blev de bekendt med, at hvis en lignende situation gentog sig, ville det ikke være uden konsekvenser, siger Kenneth Kristensen, der er programdirektør hos TV3.
- Det er vigtigt at understrege, at deltagere var der er fri vilje – helt briefede på de retningslinjer, der var sat. Deltagerne har altid mulighed for at give op, hvis de ikke ønsker at deltage længere, men de valgte alle at blive i ekspeditionen og kæmpe videre, og derfor valgte vi at fortsætte programmet med dem alle.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Hold Syds straf var, at dysten blev afvist, og præmien - et smørrebrødsbord - blev givet direkte til hold Nord. Foto: NENT
Hvorfor undersøges det ikke nærmere, at tidligere hold Syd-medlemmer også har været med til fx at spise mango i begyndelsen af ekspeditionen?
- Som Jakob Kjeldbjerg nævner, ønsker vi ikke at være politibetjente. Deltagerne bliver altid briefet grundigt på, hvad de må og ikke må, og vi har tillid til, at de overholder de retningslinjer, der sættes. (Det gjorde de jo så ikke, red.)
- Vi sætter en ramme, som vores modige deltagere udfolder sig i, og hvis man bryder med den, bryder man med filosofien bag formatet og snyder både sig selv og seerne. Når det er sagt, var det væsentligt i den pågældende situation, at alle deltagerne forstod, at det ville få konsekvenser, hvis en lignende situation gentog sig, da det er en hændelse, vi ser på med stor alvor.
SE og HØR har desuden talt med Jakob Kjeldbjerg for at få hans svar på de manglende konsekvenser for snyderiet.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Foto: Dan Mariegaard
De fleste husker Mathias og Backer, der blev smidt ud for at have snydt i 2017, hvor de drog ud på eventyr.
- De fik en advarsel, og dagen efter gjorde de det igen. Så røg de ud på røv og albuer, forklarer Jakob Kjeldbjerg, der altså nøjedes med at give dettes års snydere en advarsel.
- Vi på produktionen har ikke interesse i at dramatisere det her, for vi er trætte af det. Ekspeditionen skal videre. Hvis vi skal til at krydsforhøre alle og med uvildige parter, så stikker det af, og så har vi ikke nogen ekspedition længere.
Værten understreger også, at hvis man havde smidt alle snydere ud af ekspeditionen, så havde der formentlig været så få deltagere tilbage, at man skulle gå direkte til finalen.
- På vegne af seerne siger vi via mig: "Det her er ikke i orden". Så er vi videre, som om intet er hændt - men det er deltagerne ikke, slutter Jakob Kjeldbjerg, der lover "en tsunami af efterdønninger" i næste afsnit.