Hvem dræbte Jesper?
De var på deres første patrulje sammen i det indre København, den 22-årige Jesper Egtved Hansen og hans 27-årige kollega Kent Birk, da de kort efter klokken fem om natten den 3. november 1988 blev kaldt ud til et røveri mod en pengetransport på Købmagergades Postkontor.
Jesper Egtved Hansen, der kørte bilen, steg ud med sin tjenestepistol i hånden, da røverne i en orangerød Toyota HiAce-kassevogn kom drønende i høj fart ud fra Løvstræde og rundt om hjørnet til Købmagergade.
I Løvstræde havde en anden patruljevogn forsøgt at standse dem, og en betjent havde affyret skud mod bilen og splintret dens bagrude.
Nu bremsede kassevognen hårdt op kun 15 meter fra den politibil, som Jesper Egtved og Kent Birk sad i, og så lød der en voldsom skudsalve.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Jesper Egtved Hansen fortalte aldrig sin mor, hvornår han var på vagt, for så gik hun ikke rundt og var nervøs. Han blev kun 22 år. (Foto: Claus Poulsen)
Jesper Egtved blev ramt i sit højre øje af et skud, der blev affyret fra et oversavet jagtgevær, mens hans kollega søgte dækning ved at kaste sig ned i bunden af bilen. Kort efter speedede flugtbilen op og forsvandt fra stedet.
Den unge betjents liv stod ikke til at redde. Samme aften besluttede hans forældre og kæreste i samråd med en læge, at respiratoren skulle slukkes.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Drabet rørte rigtig mange, ikke mindst hans kolleger, som arbejdede i døgndrift for at finde gerningsmanden. (Foto: Claus Poulsen)
Dræbte begge børn og begik selvmord
Det tog ti sekunder
– Det var de værste sekunder i hele mit liv, da jeg så Jesper blive mejet ned af røveren med jagtgeværet. Da jeg så ham synke sammen i en blodpøl. De sekunder vil for evigt være mejslet ind i min hukommelse, sagde Kent Birk bagefter til SE og HØR.
– Det hele skete inden for ti sekunder. Jeg nåede faktisk slet ikke at opfatte, hvad der skete, før jeg hørte skuddet og så Jesper synke sammen. Jeg sad med ryggen til og talte i radioen, da jeg hørte skuddet, og derfor så jeg heller ikke morderen, da han affyrede geværet.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Jesper Egtveds kolleger fra Station 1 bar deres kollega til graven i Slagelse, hvor han var vokset op. (Foto: Jan Louis)
Kent Birk, der i dag er landbetjent i Løsning ved Horsens, så i de første år derefter igen og igen billeder fra røveriet for sit indre blik. Dagligt. Men gradvis blev det sjældnere, og de blev en del af den bagage, som han bærer med sig.
Sådan fortalte han, da han i 2009 stod frem i et interview i Horsens Folkeblad. Det skete, i forbindelse med at han gennem samtaler havde hjulpet journalisten og forfatteren Peter Øvig Knudsen med bøgerne ”Blekingegadebanden”.
Brutal drabssag genoptaget: Dræbt af asiatisk stofmisbruger
Nu er de begravet sammen
Blekingegadebanden har holdt tæt
Det viste sig nemlig at være Blekingegadebanden, som stod bag røveriet mod Købmagergades Postkontor, der indbragte knap 14 millioner kr. Banden bestod af venstreorienterede idealister, som begik grov kriminalitet primært for at skaffe penge til Folkefronten til Palæstinas Befrielse, PFLP.
Fem personer – Jan Weimann, Niels Jørgensen, Torkil Lauesen, Carsten Nielsen og schweizeren Marc Rudin – deltog i kuppet den morgen.
Flere af de ledende politifolk fra dengang har en klar fornemmelse af, hvem af de fem der dræbte Jesper Egtved Hansen, men der er ingen beviser. Ud fra udelukkelsesmetoden kan der kun være tale om to, nemlig Niels Jørgensen, der døde i 2008, og Jan Weimann.
Men i de forløbne 30 år har bandens medlemmer holdt tæt.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Flere end 2000 politifolk fra hele landet tog afsked med deres dræbte kollega i Vor Frue Kirke i København. (Foto: Claus Poulsen)
I 2009 stod Bo Weymann, Jan Weimanns lillebror, frem i forbindelse med premieren på filmen ”Blekingegadebanden”, der er baseret på Peter Øvig Knudsens Cavlingprisvindende bøger. Han fik syv års fængsel for blandt andet at have været med til at planlægge kuppet mod Købmagergades Postkontor, men var trådt ud af banden, inden det blev begået.
Peter Øvig Knudsen: På gyngende grund
"Blekingegadebanden": Nedturen fortsætter
Bo Weymann påstår den dag i dag, at han ikke ved og heller ikke ønsker at vide, hvem der dræbte Jesper Egtved Hansen.
Til det sagde Kent Birk i 2009:
– Det giver jeg ikke meget for. Selvfølgelig ved han, hvem der skød og dræbte min makker.
Ti års fængsel
Niels Jørgensen, Jan Weimann og Torkil Lauesen fik hver ti års fængsel, da der blev afsagt dom over Blekingebandens syv medlemmer i Østre Landsret den 30. april 1991.
Carsten Nielsen blev idømt fængsel i otte år.
I forhold til kuppet mod Købmagergades Postkontor blev alle fire dømt for røveri af særlig farlig karakter, men frikendt for drabet på Jesper Egtved Hansen.
Højesteret stadfæstede dommene et halvt år senere.
Marc Rudin blev idømt otte års fængsel den 20. oktober 1993, efter at han var udleveret fra Tyrkiet.