Kendte12. maj 2020

Søren Brostrøm om manden i sit liv: Han ville ikke have mig

Direktøren for Sundhedsstyrelsen var dybt forelsket, men kærligheden var ikke gensidig.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/brostroem.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

I takt med at Danmark åbner op, gør hele nationens coronageneral det samme. Nu fortæller Søren Brostrøm åbent om manden, der slap væk. Hvordan han selv sprang ud som bøsse som 17-årig. Hvorfor han aldrig fik børn. Og hvordan han mistede sin elskede far.

Det sker i podcasten “Det sidste måltid” på Radio4.

– Jeg har ikke opgivet at finde manden i mit liv. Jeg har også haft manden i mit liv, men han ville ikke have mig. Det er mange år siden. Det blev jeg ked af. Jeg ved ikke, hvor han er henne nu, siger Søren Brostrøm, hvorefter værten Lærke Kløvedal siger:

Men det er jo en rimelig effektiv kontaktannonce eller Tinder-profil, du har kørende lige nu?

– Ja. Det kan godt være, siger han og griner.

Aldrig børn

I det cirka en time lange interview fortæller Brostrøm også, hvorfor han aldrig fik børn. Han forklarer, at det bare ikke lå i kortene, dengang han var yngre, hvor begrebet “regnbuefamilie” ikke eksisterede.

– Nu er jeg for gammel til at få børn. Jeg fylder 55 næste gang. Det får jeg ikke. Jeg fungerer stadig fint både kropsligt og åndeligt, men når jeg skal ud af sengen om morgenen, så kan jeg godt være en lille smule mere stivbenet, end jeg var for ti år siden, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/brostroem_1.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Direktøren for Sundhedsstyrelsen holder sig naturligvis i form. Han deltog i sidste måned i motionsløbet, Danmark løber – hver for sig, i København. (Foto: Ritzau Scanpix)

Brostrøm fortæller også om sin opvækst i Risskov, hvor han var indadvendt, men samtidig var en dreng, der var enormt engageret i alt fra spejder til skakklub. Senere blev han politisk på den yderste venstrefløj.

– Jeg var en lille genert introvert dreng, der blev en aktivist. Jeg har altid haft gang i mange ting, siger han.

Far druknede

Da han var barn, mistede han sin far i en frygtelig drukneulykke.

– Det var et stort tab. Jeg var 11 år gammel. At miste en forælder. Det er et stort tab. Det er det for alle.

I dag har man jo meget mere systematisk sorgarbejde og hjælp til sorgbehandling også for børn, der mister forældre. Det var der ikke dengang. Man gik i skole. Enten blev der snakket om det, eller også blev der ikke snakket om det, siger han.

Sprang ud i 80’erne

Da Brostrøm fandt ud af, at han var til mænd, var tiden en helt anden.

– Jeg sprang ud som bøsse, da jeg var 17 år. Det har så været 1982. Og der var hiv der, lyder det fra ham.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20200311-222438-5_68mb_2.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

.Søren Brostrøm har været hele Danmarks general under covid-19-krisen. (Foto: Ritzau Scanpix)

– I slutningen af 1980’erne læste jeg på lægestudiet. I starten af 1990’erne læste jeg i USA på et udvekslingsophold. Jeg kan huske, jeg var i San Francisco, hvor folk jo lå på gaden … Det var før, man kunne behandle hiv effektivt, som man kan nu. Og USAs sundhedsvæsen har kæmpestor ulighed. Hvis du ikke havde penge eller forsikring, så blev du ikke behandlet. Dengang fik man sådan en speciel form for hudkræft. Sådan nogle store, brune, lilla-agtige … Der kunne man jo se, at folk lå på gaden med det der. Med aids i fuldt flor. Det er helt mærkeligt at tænke sig i dag. Men sådan var det jo der i 1992 i San Francisco, forklarer han.

Aids og hiv

Selv om pandemier lyder skræmmende for de fleste, så er de også fascinerende, når man som Brostrøm er læge.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/brostroem_2_0.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

For to måneder siden anede ingen, hvem han var. Nu hilser mange danskere på ham og stiller spørgsmål, når de møder ham på gaden og i supermarkedet. (Foto: Ritzau Scanpix)

– En anden pandemi jeg har oplevet var hiv. Det var også en pandemi, da det kom i 1980’erne. Jeg er jo født i 65, barn i 70’erne, ung i 80’erne, hvor jeg også selv springer ud som bøsse. Samtidig med jeg er lægestuderende. Da jeg læste på lægestudiet i 1980’erne, stod der ikke noget i lærebøgerne om aids. Der gik man ned i boghandlen og købte et tillægskapitel til 17,50 kr., hvor der så stod om den her nye sygdom, aids. Men det er den samme oplevelse, den samme angst, siger han om den nuværende coronapandemi.

Sponsoreret indhold