Umut Sakarya om dansk højtid: Julemanden er tyrker
Der er langt fra Tyrkiet til Danmark både geografisk og kulturelt, men lige præcis når det kommer til julen, så er kokken, Guldkroens bagmand og "Vild med dans"-deltageren Umut Sakarya faktisk på hjemmebane.
For i det store muslimske land på grænsen mellem Europa og Asien fejrer man faktisk jul – sådan da.
– I Tyrkiet holder vi nytår, ligesom vi holder jul i Danmark. Så det har ikke været fremmed for mig. Vi pynter et træ, spiser kalkun, giver hinanden gaver, er sammen med familien og spiller bingo. Julemanden er jo også fra Antalya i Tyrkiet, og gaderne bliver pyntet ligesom i Danmark i hele december med juleting, fortæller Umut, da SE og HØR møder ham til julehygge på en udsolgt Guldkroen i København.
Helgen fra Tyrkiet
Oprindeligt er julemanden faktisk en katolsk helgen fra Tyrkiet. Sankt Nikolaus var biskop i Myra, og han var særdeles godhjertet. Han var især venlig over for børn.
Spiser for meget
Selv om den skæggede mand med kanen og rensdyrene skulle komme fra Tyrkiet og ikke Grønland, som Umut fastholder, så er der dog alligevel én stor forskel mellem Danmark og Tyrkiet i juletiden, og det er på madfronten, lyder det.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Mmmmhhh ... Brunkartofler. (Foto: Dan Mariegaard)
Heldigvis for flæskekongen – som Umut Sakarya bliver kaldt, efter han har åbnet et imperium af restauranter med traditionel dansk mad på menukortet, er han dog helt på hjemmebane netop her.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Flæskesteg får altid det store smil frem hos kendiskokken, der privat danner par med Clara Cornelia Cleemann. (Foto: Dan Mariegaard)
– Man æder sig ihjel i Danmark. Men jeg elsker julemad. Ribbenssteg, and, rødkål og brunkartofler, det elsker jeg. Det er så fed mad, men det smager bare fantastisk med masser af fløde, smør, sukker og kød. Min favorit er nok flæskesteg. Men jeg er også vild med sild og en lang frokost. Og risalamande, siger Umut, som med andre ord er mere eller mindre altædende inden for traditionel dansk julemad.
Umut smører stripper ind i brun sovs
Artiklen fortsætter under billedet ...
Skååål! Umut tumler med tanken om også at åbne en biergarten efter tysk forbillede. (Foto: Dan Mariegaard)
Ønsker sig kærlighed
Den søde tid handler dog ikke bare om at fylde maven, selv om Umut gør netop det på sine gæster.
– Det er en tryg tid, hvor alle er glade og har det godt. Der er vi ikke bange for at bruge penge og give penge. Vi er heller ikke bange for at komme tæt på hinanden og sidde med familien. Resten af året hader vi det, griner spradebassen, som i efteråret forlod "Vild med dans"-konkurrencen på TV 2, efter han modtog negative kommentarer på de sociale medier.
Jenna: Sådan er mit forhold til Umut i dag
Artiklen fortsætter under billedet ...
Umut trak sig fra dansekonkurrencen før tid og fokuserer nu 100 procent på sit voksende madimperium. (Foto: Dan Mariegaard)
Under træet ønsker han sig kærlighed, for som den succesfulde kok og erhvervsmand selv udtrykker det, så køber han bare de ting, han gerne vil have.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Så er der serveret! (Foto: Dan Mariegaard)