Mary trækker læsset: Alene på skansen
Kronprinsesse Mary har fået ekstra travlt i denne uge, fordi 50-årige kronprins Frederik er sygemeldt efter sin operation for en diskusprolaps.
Hun rejser nemlig til Finland på det erhvervs- og kulturfremstød, som han skulle have været på den 13. og 14. september.
Her kommer hun til at stå i spidsen for en større dansk erhvervsdelegation i Helsinki og Turku ved arrangementer, der har fokus på den maritime industri, urban solutions samt det nordiske køkken.
Imens er Frederik i gang med et genoptræningsforløb og skal være regent fra den 14. september.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Frederik har måttet aflyse en række arrangementer i denne uge. (Foto: René Schütze)
Normale aktiviteter
– Et sådant forløb vil typisk vare i tre-seks måneder for en fysisk aktiv mand i hans alder, fortæller fysioterapeut Martin Melbye, der ejer Aalborg Rygklinik.
– Det er en myte, at når man har haft en diskusprolaps, kan man godt vinke farvel til det liv, man har kendt. Det er ekstremt sjældent, at det går sådan, siger han.
– Via genoptræning gælder det om på en fornuftig måde at vende tilbage til sit normale aktivitetsniveau.
TV-læge: Frederiks operation kan have været akut
Fremtiden ser lys ud, siger Martin Melbye, for en diskusprolaps er ikke livsvarig:
– Langt de fleste får en diskusprolaps i 30-55-årsalderen. Når man bliver ældre, sker der ting i ryggen, som gør, at det vil være vanskeligt at skabe en diskusprolaps. Så alderen arbejder for kronprinsen.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Det var tydeligt, at kronprinsen var plaget af rygsmerter på ferien i Skagen i juli. (Foto: René Schütze)
Motion beskytter
Når man først har haft en diskusprolaps, er der en risiko på fem-otte procent for, at man får en til samme sted, forklarer Martin Melbye:
– Men kronprinsen ryger ikke og er sportsmand. Motion beskytter mod, at det sker igen, og jeg går ud fra, at han vil blive ved med at dyrke motion, så længe han kan.
Kronprins Frederik i alvorlig ulykke: Brud på halsrygsøjlen
Frederik faldt ned af trappe
Martin Melbye regner med, at Frederik snart vil kunne genoptage nogle af sine opgaver:
– Normalt kan man delvis komme i gang efter tre-fire uger. Det er vigtigt, at man får mulighed for at sidde, gå og stå samt komme ned at ligge en gang imellem.
– Kronprinsen har altid været fysisk aktiv og har dyrket mange sportsgrene, og det er der heller intet til hinder for, at han gør fremover.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Frederik satte ingen rekorder ved Royal Run i maj pga. stærke rygsmerter. Her støtter han sig igen til hofterne for at holde ryggen rank – og dermed undgå de værste smerter. (Foto: Mikael Rieck)
Arveligt belastet
– Jeg vil blive overrasket, hvis han ikke kommer til at løbe, dyrke sejlads og skisport igen, men selvfølgelig ville han ikke kunne løbe Vasaloppet, hvis det var om 14 dage. Det vil være godt at komme i gang med at løbe, cykle og svømme så snart som muligt, og det kan man normalt efter en måned eller to.
– Kronprins Frederiks diskusprolaps er efter al sandsynlighed genetisk betinget, siger Gilles Fournier, som er overlæge og rygspecialist på Frederiksberg Hospital. Frederiks far, prins Henrik, havde lidelsen og blev opereret i 1995.
Læge bekymret for Frederiks ryg
Efter Henriks død: Nu skal Frederik træde i karakter
– Tvillingstudier har vist, at 80 procent af det, der sker i ryggen, er genetisk betinget. Man arver selvfølgelig ikke en diskusprolaps, men de byggesten, der bliver til vores diski.
– Diskussen får sin ernæring og heler med bevægelse, så det er godt at bevæge ryggen så meget som muligt. Hvis man er genetisk disponeret for at få en diskusprolaps, skal man måske ikke blive professionel vægtløfter, men almindelige dagligdagsbevægelser og træning er godt, siger han.
Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.