bent fabricius-bjerre
Nyeste artikler om bent fabricius-bjerre
Millionoverskud i Bent Fabricius' livsværk
Stor hyldest til Bent Fabricius-Bjerre
Enken får pengetanken: Overtager Bents fabrik
53 år og dobbelt enke: Camillas tunge arv
Eddie Skoller dybt berørt: Savner Bent
Hit-Fabric’en Bent: Melodiernes mester
Lise Nørgaard ærgrer sig: Alle vil savne Bent
Fabric’ liv i billeder: Verdens bedste Bent
Bent Fabricius-Bjerres sidste ord: Afslører detaljer om sin egen bisættelse
Bent Fabricius-Bjerre bisat
Bent Fabricius-Bjerres kærlighed til kvinder: Har kun skrevet én kærlighedssang
Få mennesker har fyldt så meget og været så vigtige i dansk musik- og kulturliv som Bent Fabricius-Bjerre. Hitmageren over dem alle har skrevet titelmusikken til ”Matador” og ”Olsen-banden”, vundet en amerikansk Grammy, grundlagt et pladeselskab og arbejdet sammen med alt fra DJ Kato til Klaus Rifbjerg. Men selvom han har været i musikbranchen siden før 1950, er den aldrende hitmager stadig i fuld vigør, og det spiller også særdeles godt økonomisk for showbizz-onklen med det internationale alias ”Bent Fabric.”
Det er ikke mange danskere, der kan prale af at have vundet en amerikansk Grammy. Bent Fabricius-Bjerre, eller ”Bent Fabric”, som han slet og ret kaldes i USA, er dog ikke nogen helt almindelig dansker. I 1962 vandt han nemlig en Grammy for kompositionen i kategorien bedste rock and roll-indspilning med singlen ”Alley Cat”, der også strøg ind som nummer syv på den prestigefyldte hitliste ”Billboard Hot 100.”
Bent Fabricius-Bjerre var egentlig ikke selv til stede ved prisoverrækkelsen i 1962, for han troede faktisk, at det var en spøg, at han var nomineret. Men det var ikke en spøg. Bent vandt, hvilket naturligvis førte til overskrifter i alle landets aviser. Statuetten derimod, blev efterfølgende sendt til ham i en anonym æske.
Men successen i USA var egentlig ikke Bents gennembrud. 12 år tidligere havde han grundlagt pladeselskabet Metronome og var derfor allerede en central spiller i det danske musiklandskab.
Det var derfor heller ikke nogen overraskelse, at det senere blev ham, der skulle komponere de særdeles fængende titelmelodier til to af de mest kendte og elskede stykker populærkultur i Danmark nogensinde: TV-serien ”Matador” og ”Olsen Banden”-filmene.
Både de danske og internationale hits har lunet godt i pengetanken i Bents fabrik. Hans firma Artum ApS havde således i 2013 et overskud på knap 9 millioner kroner. Det betyder, at han gennem tiden har skabt sig en formue på et godt stykke over 119 millioner kroner i selskabet.
Mange af pengene er blevet investeret - for Bent Fabricius-Bjerre har også vist sig som en ægte boligmatador. I selskab med sønnerne, Poul og Henrik, ejer han en række totalrestaurerede erhvervsejendomme på fashionable adresser i det indre København såsom Admiralgade, Toldbodgade og Nyhavn.
Pengene til ejendommene har Bent Fabricius-Bjerre bl.a. tjent, da han i 1997 solgte sit produktionsselskab Metronome til Tele Danmark og den norske mediegigant Schibsted for 200 mio. kr.
Men den klækkelige pensionsopsparing har ikke fået Bent til at læne sig tilbage og nyde sit otium. Tværtimod.
- Jeg har aldrig brugt ret meget af min tid på at kigge tilbage. Hverken på min musik eller mine minder. For de ting er jo sket – jeg har jo haft de oplevelser. Jeg vil hellere bruge min tid og energi på at søge nye oplevelser dagen efter, sagde Bent til Berlingske i 2014 i forbindelse med hans 90-års fødselsdag.
Der er ellers meget at kigge tilbage på. Bent Fabricius-Bjerre har været gift tre gange. De tre ægteskaber markerer - ifølge ham selv - tre perioder af hans liv.
I 1948 blev han gift med Harriet Dessau, som han fik fire børn sammen med - datteren Susanne og sønnerne Poul, Jan og Henrik.
Udadtil lignede det et lykkeligt ægteskab, men i flere år havde Bent sideløbende med ægteskabet en affære med sangeringen Petula Clark. På trods af den langvarige affære blev Harriet og Bent sammen, indtil Harriet døde i 1975 i en alder af 49 år.
I 1977 giftede Bent sig for anden gang. Han var faldet for Anne Mechlenburg, men hun lå midt i en skilsmisse, da hun mødte Bent, og de forsøgte derfor at gå stille med dørene. Pressen fik alligevel opsnappet historien om det nye par.
Anne flyttede herefter med sine tre børn ind i villaen hos Bent og hans hjemmeboende børn. Men lykken varede heller ikke denne gang. De to blev skilt i 2004 og ifølge Bent Fabricius-Bjerre selv, var årsagen til skilsmissen, at de var gledet fra hinanden.
Bent var dog ikke færdig med kærligheden. Et par år efter skilsmissen fra Anne giftede han sig igen – for tredje gang. Denne gang med Camilla Arndt, som han mødte, da hun arbejdede i et arkitektfirma, der har til huse i en ejendom, Bent ejer. Den aldrende direktør forelskede sig eftersigende i den smukke sekretær, han tilfældigvis fik som borddame til en julefrokost.
Det gav igen en masse opmærksomhed, da de to blev et par, for Camilla er omtrent 40 år yngre end Bent. Men aldersforskellen rører ikke komponisten, der stadig spiller tennis med Eddie Skoller og tjekker Facebook på sin iPad.
Det er netop den moderne og livsglade indstilling til tilværelsen og karrieren, der gør, at Bent Fabricius stadig er aktuel som komponist og musiker. Han har således også storhittet på de danske diskoteker med sangen ”Jukebox”, som han lavede sammen med Paw Lagermann fra Infernal, og som samtidig gav Bent Fabricius en helt ny fanskare af unge mennesker.
I 2014 spillede han adskillige livekoncerter med blandt andet den 33-årige DJ Kato, og i 2010 komponerede han musikken til Casper Christensen og Frank Hvams ”Klovn”, hvor han også spillede en større rolle – som bordelejer. Rollen kom i stand, da Casper Christensen ringede og spurgte, om Bent Fabricius-Bjerre mon havde lyst til at være med. Det havde han, og resultatet syntes Bent Fabricius selv, blev ”skidemorsomt”.
”Bent Fabric” er altså – trods sin alder - stadig helt med på beatet. Og det er han mange år endnu, hvis man spørger ham selv.
- Jeg føler mig hverken ung eller gammel. Da jeg var meget ung, spillede jeg sammen med mennesker, der var en del ældre end jeg. I dag er de en del yngre. Det betyder jo ikke noget, har han fortalt til Samvirke.
Tidslinje:
- 1948: Gifter sig med Harriet Dessau
- 1948-1975: Får fire børn: Susanne, Paul, Jan og Henrik
- 1950: Grundlægger pladeselskabet Metronome
- 1962: Vinder amerikansk Grammy for singlen ”Alley Cat”
- 1968: Skriver titelmusikken til ”Olsen Banden”
- 1975: Hustruen Harriet Dessau dør
- 1977: Gift med Anne Fabricius-Bjerre
- 1978: Skriver titelmusikken til serien ”Matador”
- 2004: Skilt fra Anne Fabricius-Bjerre
- 2005: Gifter sig med Camilla Arndt
- 2010: Medvirker i ”Klovn – The Movie” som bordelejer
- 2014: Fejrer 90 års fødselsdag med sin store familie